Kilka ciekawostek o liczi...

13-12-2017

Liczi

Liczi jest bogate w witaminy: C, B6, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy. Ponadto owoc zawiera minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk oraz polifenole, białko, błonnik, tłuszcze.

Wspinały wpływ na zdrowie

Z korzenia liczi robi się wywar, który pomaga w leczeniu zatorów w klatce piersiowej. Stosuje się go także na ból gardła. Bardzo dobrze wpływa też na pracę serca. Flawonoidy, które znajdują się w owocach przyczyniają się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych.

W składzie liczy znajduje się też błonnik. Wraz z wodą wpływa on na łatwiejsze trawienie oraz zapobieganie zaparciom. Liczi stosuje się też w stanach zapalnych. Używa się do tego nasion owocu, ale w sproszkowanej formie. Naukowcy z West China Hospital i Sichuan University twierdzą, że ekstrakt z owocni liczi, dzięki obecności związków polifenolowych może zwalczać komórki rakowe, m.in. raka piersi i wątroby.

Ekstrakt z liczi

Ceniony składnik preparatów przeciw starzeniowych, dzięki zdolności do zwiększenia poziomu nawilżenia warstwy rogowej oraz uelastycznienia zwiotczałej i zmęczonej skóry. Ma właściwości przeciw utleniające, antyrodnikowe i przeciw zapalne.